В парламента мина второ четене на Законопроекта за допълнение на Закона за

...
В парламента мина второ четене на Законопроекта за допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Край на капана „вечен длъжник“ – абсолютната 10-годишната давност е приета на второ четене


В парламента мина второ четене на Законопроекта за допълнение на Закона за отговорностите и договорите. Вносители са съпредседателят на „ Обединени патриоти “ и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов и група народни представители от Оперативна програма и ГЕРБ.

С въвеждането на 10-годшната безспорна погасителна отминалост във връзка с физическите лица ще се избегне фигурата на „ безконечния дебитор “.

От трибуната на Народното събрание съпредседателят  на „ Обединени патриоти “ и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов благодари на всички народни представители, които поддържаха това изменение на Закона за отговорностите и договорите. Рядко в един мандат има такива моменти, в които Народното събрание взема решение проблем, който е витално значим за стотици хиляди хора. Проблем, който поражда в резултат освен недомислени решения при взимане на заем, ами и в силата на непреодолими условия. И добави:

Искам да давам отговор на доста изявления, които нападат този текст като главно в интерес на длъжниците. В рамките на дебата, който беше много нескончаем – съвсем 5 месеца, чухме всички мнения, в това число и много радикални оферти. Аз считам, че правната комисия и работните групи се съобразиха с главната част на тези възражения. А точно да има баланс сред длъжника и ползите на кредитора. Това не е закон, който да разреши на длъжника да не си връща в никакъв случай заемите, в противен случай. Дава опцията на кредитора да си прибере отговорностите с разнообразни начини. Но дава един рационален период, в който да тече това осъществяване. Този период е 10 години. В тези 10 години ние изключваме времето за правосъдни каузи.

Ние като законодатели взимаме едно положително и уравновесено решение.

В последните години съществуват многочислени образци за изпълнителни производства против жители, които, за жалост, не престават доста повече от 10 години. През всичките тези години, несъмнено, се начисляват лихви, такси и разходи. А най-неприятната част е, че при гибел на длъжника тези изпълнителни дейности се трансферират към неговите наследници.

Според статистиката насилствените осъществявания засягат над 600 000 българи.

А точно през днешния ден, когато цялата ни страна и общество са изправени пред последствията от ковид, тази мярка наподобява доста навременна и подобаваща.

Припомняме, че на 29 октомври 2020 година бе импортиран в деловодството на Народното събрание и план – Закон за частния банкрут, направен от специалисти по самодейност на депутата Искрен Веселинов и групата на Обединени патриоти.

В него се предвиждаха редица защитни механизми за физическите лица, които са изпаднали в състояние на неспособност да погасят своите отговорности.

Фактически този закон предлага цялостна правна рамка за отбрана на длъжниците, които попадат в неговия обсег, само че наред с него Вътрешна македонска революционна организация продължи да работи за незабавното приемане на промените в Закон за задълженията и договорите, предвиждащи 10-годишна погасителна отминалост за отговорности на физически лица. Промени, които през днешния ден са факт.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР